Corneille


09/10/2016 Facebook Twitter LinkedIn Google+ Online Kunst & Design Veiling


Corneille Kunst

Over het leven van Corneille

Corneille Guillaume Beverloo, beter bekend als Corneille (Luik3 juli 1922 – Auvers-sur-Oise (Frankrijk), 5 september 2010) was een Nederlandse Cobra-schilder.

Corneille was een van de oprichters en een van de belangrijkste vertegenwoordigers van de Cobra beweging. Hij was actief als schilder en dichter. In 1937 volgde hij reclametekenlessen in Haarlem en bezocht van 1940-1943 de tekencursus van de Rijksacademie in Amsterdam, waar hij Karel Appel (1921-2006) ontmoette. De Academie interesseerde hem niet omdat hij geen heil zag in het  natekenen van “witte draperieën” (de klassieke gipsfiguren). Hij meende er niets van te kunnen leren: “Wij waren experimentele schilders, het experiment gold, niet het fraai afgelikte mooi verzorgde schilderij. Nee, het ging echt om het creatieve gebeuren”. Corneille was als schilder autodidact. Na de oorlog reisde hij met Appel naar Limburg waar ze mapjes kochten met kunstreproducties van Picasso, Matisse en de schilders van de École de Paris. De invloed ervan op hun werk werd meteen zichtbaar. Maar die invloed duurde niet lang. Corneille ontwikkelde al vóór Cobra, in 1947, zijn mythische mede op de kindertekening geïnspireerde figuratie met uitbundige vrolijke en felgekleurde vormen tijdens een verblijf in Boedapest.

Sinds 1948 heeft Corneille vele reizen gemaakt naar Denemarken, Zweden, Algerije, Noord- en Centraal Afrika, de Nederlandse Antillen, Brazilië, Cuba, Mexico en de USA. In Italië maakte hij in Albisola keramiek en in Spanje experimenteerde hij met licht en kleur. Hij veroverde de wereld met zijn bevlogen fantasie van zonnetempels, overdadige vegetatie en inspiratie uit wereldculturen. Zijn werk, waarmee hij internationale bekendheid verwierf is opgenomen in vele collecties en werd geëxposeerd over de gehele wereld.

Veilingresultaten

Zijn kunstwerk Au sein de désert, il y a encore de la place pour les yeux (1949) heeft bij een veiling in Kopenhagen (2006) € 281 000 opgebracht.

Corneille heeft ook levensgrote sculpturen gemaakt. Zijn werk ‘Le Bateau de L’espoir’ werd in 1993 verkocht voor ƒ 70 000 en is tegenwoordig een veelvoud van dit bedrag waard.

Hij bleef tot het eind van zijn leven schilderen. Volgens zijn woordvoerder Boudewijn Hiltermann waren de drie kunstolifanten voor de Olifantenparade de laatste werken die Corneille voltooide. De veiling van een van deze olifanten op 13 november 2009 in de Westergasfabriek in Amsterdam leverde € 42 000 op.

Er worden bij ons regelmatig werken van Corneille aangeboden dus houd ons kunst aanbod goed in de gaten. Wilt u zelf een Corneille veilen op kunstendesignveiling.nl? Dat kan eenvoudig en snel door hier te klikken.

Corneille was een van de oprichters en een van de belangrijkste vertegenwoordigers van de Cobra beweging.