Ga eens naar een kunstveiling


20/11/2016 Facebook Twitter LinkedIn Google+ Online Kunst & Design Veiling


Kunst veiling

Kunst kopen op kunstveilingen

Uitgekeken op Marktplaats? Ga eens naar een veilinghuis. Zelfs voor beginnende kunst verzamelaars met een bescheiden budget is de kans op een bijzondere vondst groot. Maar wat zijn de regels en gewoontes van een kunstveiling? Hieronder enkele tips die je kunnen helpen:

 

1. Voorbereiding

Bereid je goed voor op de veiling alvorens je kunst gaat kopen op een kunstveiling. Wat zijn de stukken die je interessant vindt? Wat is de herkomst van het veilingkavel, hoe is de conditie, hoe verhoudt de richtprijs zich tot de kwaliteit en past het werk binnen het oeuvre van de kunstenaar? Op kijkdagen kun je veel te weten komen en kun je meer informatie inwinnen dan in de veilingcatalogus staat vermeld.

 

2. Bepaal vooraf je maximumbod

Zorg ervoor dat je altijd zicht houdt op je budget. Bepaal je maximale bod en houd rekening met de kosten bovenop
het hamerbedrag: het opgeld (de veilingkosten), de eventuele volgrechten (bestemd voor kunstenaars) en, bij een buitenlandse veiling, transportkosten en invoerrechten (voor veilingen buiten de EU). Bepaal dus altijd je maximumbod alvorens je kunst gaat kopen.

 

3. Bestudeer het biedproces

Als je nooit eerder op een kunst veiling geweest bent is het belangrijk dat je er tijdig bent, zodat je kunt zien hoe het gaat, voordat je kavel aan de beurt is. Het veilingtempo kan afhankelijk van het veilinghuis hoog liggen. Live in de veilingzaal bieden met een paddle (het genummerde biedbordje) is beslist het spannendst maar vaak kun je ook telefonisch of online mee bieden. 

 

4. Haal goederen tijdig op

Opslag van gewonnen kavels is gratis tot een betaalde datum. Daarna brengt het veilinghuis opslagkosten in rekening. Elk groot veilinghuis heeft een opslag waar betaalde kavels worden bewaard die nimmer door de eigenaren zijn opgehaald.

In onderstaand overzicht vind je Nederlandse kunst veilinghuizen waar schilderijen worden geveild. In de lijst zijn alleen kunstveilingen opgenomen, en geen curiosa- of brocanteveilingen. Mocht je liever online willen bieden op kunst kavels, kijk dan naar ons aanbod.

 

“Zelfs voor beginnende verzamelaars met een bescheiden budget is de kans op een bijzondere vondst groot”