Top 100 Nederlandse kunstenaars


18/09/2016 Facebook Twitter LinkedIn Google+ Online Kunst & Design VeilingElsevier Top 100

Kunstenares Marlene Dumas staat nog altijd aan de Nederlandse top, als het gaat om internationale bekendheid in de beeldende kunst. Op nummer 2 staat fotografe Rineke Dijkstra, op de voet gevolgd door fotograaf Erwin Olaf.

Het tijdschrift Elsevier, doet regelmatig onderzoek onder gerenommeerde galeries en musea in binnen- en buitenland en stelt een ranglijst op van levende Nederlandse kunstenaars die het meest gerenommeerd en zichtbaar zijn in het buitenland.

Marlene Dumas heeft de meeste solo-tentoonstellingen in binnen- en buitenland, de prijzen van haar kunstwerken zijn het hoogst (vorig jaar werd 1,7 miljoen dollar geboden voor My moeder voor sy my moeder was), en ze staat in alle grote internationale kunst-rankings.

De top-10 van de Nederlandse schilderkunst

Marlene Dumas1 Marlene Dumas
2 Michael Raedecker
3 Armen Eloya
4 Pat Andrea
5 Armando
6 Corneille
7 René Daniëls
8 Reinier Lucassen
9 J.C.J. van der Heyden
10 Lily van der Stokker

De basis van de kunst-top-100

De puntenscores zijn berekend op basis van gegevens over het desbetreffende kalenderjaar. De scores weerspiegelen de nationale en internationale zichtbaarheid van het werk van de kunstenaars als de basis voor een duurzame naams-bekendheid. Alle gegevens zijn controleerbaar en zijn gerangschikt naar elf criteria. De top-100 is gebaseerd op activiteiten in zowel musea en kunstinstellingen als op de (particuliere) kunstmarkt, steeds gewogen naar de reputatie en professionaliteit van locaties. Als Nederlandse kunstenaar gelden ook buitenlanders die minimaal tien jaar in Nederland wonen.
Kunstenares Marlene Dumas staat nog altijd aan de Nederlandse top, als het gaat om internationale bekendheid in de beeldende kunst.